Kersvers rijbewijs en operational lease

Kersvers rijbewijs en operational lease

Weet je nog hoe je als kind verlangend meekeek als je vader of moeder autoreed? En hoe je, naarmate je ouder werd, steeds vaker droomde van de dag waarop je zélf achter het stuur plaatsnam? Klutsende knietjes, angstige uurtjes en een behoorlijke aanslag op je spaarvarken later is het op een dag dan eindelijk zo ver: je hebt eindelijk je rijbewijs gehaald! 

Allereerst: gefeliciteerd! Het behalen van je rijbewijs is een van de grote mijlpalen in een mensenleven, vergelijkbaar met het behalen van je middelbareschooldiploma of de dag dat je op jezelf gaat wonen. Maar mag je met zo’n kersvers rijbewijs een operational lease afsluiten?

Je rijbewijs en operational lease

Uiteraard kan je geen operational lease afsluiten zonder een geldig rijbewijs. Voordat je een operational leasecontract kunt afsluiten, zal je eerst het felbegeerde papiertje moeten behalen. (Nou ja, papiertje…. ook het rijbewijs ziet er tegenwoordig uit als een soort creditcard.) Maar heb je dit eenmaal op zak, dan wil je uiteraard ook zo snel mogelijk vol gas de wijde wereld tegemoet! Maar kan dit ook met operational lease in combinatie met een beginnersrijbewijs?

Wat is een beginnersrijbewijs?

Iedereen die ouder is dan 18 jaar en voor het eerst zijn of haar rijbewijs haalt, is beginnend bestuurder voor de periode van 5 jaar. Ben je 16 of 17 jaar oud en haal je je rijbewijs, dan ben je beginnend bestuurder voor de periode van 7 jaar. Tijdens deze periode krijg je strafpunten wanneer je door de politie staande wordt gehouden in verband met een verkeersovertreding. Nadat je 2 strafpunten hebt behaald, wordt dit door het Openbaar Ministerie gemeld aan het CBR. Je rijbewijs kan dan geschorst worden. Hierna moet je een rijvaardigheidstest doen bij het CBR, bestaand uit zowel theorie als praktijk. Zak je voor deze test, dan wordt je rijbewijs ongeldig verklaard en zal je opnieuw examen moeten doen. In de tussentijd mag je uiteraard niet rijden. Doe je dit wel, dan maak je je schuldig aan een misdrijf.

Zolang je rijbewijs niet is geschorst en/of ongeldig verklaard, is een beginnersrijbewijs net zo goed een geldig rijbewijs als een ” ervaren” variant. Dit rijbewijs en operational lease gaan dus prima samen. Wel moet je voor het afsluiten van een operational lease minimaal 18 jaar zijn, ook als je je rijbewijs eerder hebt behaald.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *.

*
*