Operational lease: verborgen kosten voorkomen
Juist het feit dat operational lease een relatief goedkope vorm van leasen is, maakt deze leaseconstructie zo immens populair. Wij Nederlanders houden er namelijk van om onze portemonnee een beetje te beschermen. Maar pas op, dat je hierin niet te ver doorslaat. Wanneer je meerdere offertes voor een operational lease gaat vergelijken, zul je misschien de neiging hebben om met de goedkoopste aanbieder in zee te gaan. Maar let je hierbij wel op de inhoud van het contract? Door goed je ogen open te houden, voorkom je dat je uiteindelijk voor verborgen kosten komt te staan!
Wil je verborgen kosten voorkomen (en wie wil dat nou niet?), let dan goed op “de kleine lettertjes” en op alle voorwaarden waar je misschien op het eerste gezicht niet bij stil zou staan. Bijvoorbeeld de bijkomende kosten wanneer je meer kilometers maakt dan je in eerste instantie had begroot. Heb je de neiging om nogal eens “uitschieters” te maken, dan is de leasemaatschappij met een goedkoop maandtarief maar een flinke meerprijs voor extra kilometers waarschijnlijk niet de beste keus. Je kan dan beter uitkijken naar een maatschappij die misschien wat duurder is, maar waarbij extra kilometers niet in rekening worden gebracht, of voor een veel lager tarief.
Operational lease en verborgen kosten: aanpassingen tijdens de looptijd van het contract
Gedurende de looptijd van je leasecontract, is het niet bepaald ongebruikelijk dat kosten voor bijvoorbeeld reparaties of winterbanden enigszins stijgen. De vraag is alleen, in hoeverre de prijsstijgingen worden doorberekend aan jou als klant. Wanneer de leasemaatschappij in z’n contract opneemt dat bepaalde componenten in het leasecontract mettertijd mogen worden aangepast, is het wel belangrijk dat je nagaat wélke componenten dat zijn en wat dit eventueel voor jou als klant betekent. Je blindstaren op een contract dat alleen maar gunstig is op het moment van ondertekening, is niet de beste manier om te genieten van de vele voordelen van operational lease.