Het verschil tussen operational lease en huurkoop

Het verschil tussen operational lease en huurkoop

Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe auto, ben je je waarschijnlijk tevens aan het oriĆ«nteren op een manier om deze te financieren. Uiteraard kan je er voor kiezen om dat op de “ouderwetse” manier te doen: sparen en daarna, als je spaarvarken dik genoeg is, een mooie wagen uitzoeken die past binnen je budget. Maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor de vele voordelen die een operational lease je te bieden heeft.

Met een operational lease-contract weet je altijd precies waar je aan toe bent. Je betaalt een vast maandelijks bedrag aan de leasemaatschappij en in ruil daarvoor mag jij de auto gebruiken gedurende de looptijd van het contract. De auto blijft juridisch eigendom van de leasemaatschappij en ook alle bijkomende kosten, zoals de wegenbelasting, de verzekering en de kosten voor reparatie en onderhoud, zijn het pakkie-an van het leasebedrijf. Een operational lease is op dat gebied goed te vergelijken met het huren van een auto, alleen dan voor langere termijn. Ook heb je aan het einde van de looptijd de mogelijkheid om de auto over te kopen. Een vorm van huurkoop dus?

Verschil tussen operational lease en huurkoop

Nee, want bij huurkoop is het feit dat het eigendom van de auto uiteindelijk wordt overgedragen. In de tussentijd betaalt de koper-in-spe een maandelijks bedrag, dat echter is afgestemd op de uiteindelijke overdracht van de eigendom van het goed (in dit geval de auto). Bij een operational lease is het echter niet zeker dat het eigendom van de leasewagen uiteindelijk overgaat op jou. Je hebt hiertoe de keuze, maar bent niet verplicht. Dit is het grootste verschil tussen een operational lease en huurkoop.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *.

*
*