Wat is operational lease?
Om te kunnen begrijpen wat bedoeld wordt met de term “operational lease”, moet je eerst weten wat wordt verstaan onder een leaseconstructie. Alle dure termen ten spijt, is leasen eigenlijk gewoon een vorm van huren. Je betaalt een vast bedrag per maand en in ruil daarvoor mag je gebruikmaken van de leasewagen. Leasewagens zijn meestal auto’s uit het duurdere segment, die dus niet gemakkelijk aangeschaft zouden kunnen worden zonder leaseconstructie. Met leasen heb je de mogelijkheid om toch in een dure, luxe wagen te rijden, zonder dat je eerst de verschuldigde aankoopsom op tafel hoeft te leggen.
Binnen de leasewereld zijn verschillende leasevormen te onderscheiden. Een van deze vormen is de operational lease-variant. Wat is operational lease? Een veelgebruikte leasevariant, waarbij de klant alléén een maandelijks bedrag hoeft te betalen voor het gebruik van de auto. Alle overige kosten, zoals onderhoud, verzekering en motorrijtuigenbelasting, komen voor rekening van de leasemaatschappij. Natuurlijk is deze service niet bepaald gratis: je bespaart aan de ene kant kosten (en hoeft nooit bang te zijn voor een hoge rekening van de garage), maar aan de andere kant kosten deze leaseconstructies soms behoorlijk wat geld. Zeker wanneer je bedenkt dat je nooit eigenaar wordt van de auto waarin je rijdt: na afloop van de leaseperiode moet je ‘m gewoon weer inleveren bij de leasemaatschappij. Wel heb je soms de mogelijkheid om de leaseauto aan het eind van de looptijd van het contract over te nemen, maar dit is dus zeker geen standaard procedure.
Als je gaat voor een operational lease, ben je formeel niet aan te merken als de eigenaar van de auto. Je hebt dus ook geen recht op investeringsaftrek en je mag de auto niet afschrijven. Voor ondernemers kan dit soms een struikelblok zijn. Uiteraard kunnen betaalde leasetermijnen wél worden afgeschreven op het jaarlijks resultaat. En wat ook prettig is: je weet van te voren precies waar je aan toe bent qua kosten.