Wat staat er in een operational lease-contract?

Wat staat er in een operational lease-contract?

Wanneer je besloten hebt om een auto te gaan leasen, is het belangrijk dat je eerst bedenkt voor welke leasevorm je wil gaan. Globaal gezien zijn er drie hoofdvormen in leaseland te onderscheiden: operational lease, financial lease, and sale and lease back. Binnen deze drie hoofdvormen zijn er weer subvormen te onderscheiden, zoals de full operational lease en de netto operational lease. Niet iedere leasemaatschappij biedt de mogelijkheid tot netto operational lease. Full operational lease wordt echter bij vrijwel iedere leasemaatschappij aangeboden. 

Full operational lease is een zeer populaire leasevorm. Niet verwonderlijk, want in ruil voor een maandelijks bedrag verkrijg je absolute zekerheid voor wat betreft de kosten voor je auto: je betaalt alléén het maandbedrag! Wegenbelasting, de WA-verzekering, reparatie- en andere garagekosten: allemaal voor rekening van de leasemaatschappij. Alleen de benzine, die betaal je zelf.

Het standaard operational lease-contract

Ga je een leasecontract afsluiten bij een leasemaatschappij, let dan goed op op wat er allemaal is opgenomen in het leasecontract. Ook al is operational lease overal operational lease, per maatschappij kunnen er onderling behoorlijk wat verschillen zijn tussen de contracten. Wel is bij iedere leasemaatschappij het volgende opgenomen in geval van operational lease:

  • de rente en de afschrijving op de leasewagen;
  • kosten voor reparatie en onderhoud, gedurende het leasecontract hoef je je dus geen zorgen te maken over garagekosten;
  • de premie voor de WA- en Cascoverzekering;
  • de houderschapsbelasting (MRB);
  • de premie voor de inzittendenverzekering.

Veel contracten bevatten daarnaast ook bepalingen die recht geven op vervangend vervoer na 24 uur, een 24-uurs-service bij pech en/of ongevallen en een Carglass-pas. Wel moet je even oppassen voor wat betreft zaken als eigen risico bij schade, extra kosten per gereden kilometer et cetera. Deze voorwaarden kunnen namelijk van maatschappij tot maatschappij sterk verschillen. Even rondkijken voordat je een (operational) lease-contract afsluit kan heel lonend zijn, dus slaap gerust een nachtje extra over een bepaalde aanbieding!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *.

*
*